Het rapport benadrukt hoe belangrijk het is dat mensen grip hebben op hun eigen leven. Grip betekent dat je door je eigen handelen invloed kunt uitoefenen op wat je belangrijk vindt, zoals een fijne baan of een prettige woonomgeving. Maar veel mensen, zoals jongeren en huishoudens met lagere inkomens, voelen zich onzeker en hebben het gevoel dat ze weinig controle hebben over hun situatie. Dit gebrek aan grip kan hun gezondheid en welzijn schaden, en het kan ook leiden tot een breder gevoel van maatschappelijk onbehagen.
De overheid heeft de afgelopen jaren veel verantwoordelijkheid bij de burger gelegd, maar het rapport stelt dat de overheid ook moet zorgen dat burgers de middelen en mogelijkheden krijgen om die verantwoordelijkheid echt te kunnen dragen. Het gaat niet alleen om zelfcontrole, maar ook om de juiste omstandigheden: voldoende inkomen, sociale steun en een omgeving die voorspelbaar en beheersbaar is.
Als mensen het gevoel hebben dat ze geen grip hebben, kan dat leiden tot negatieve wereldbeelden en een afkeer van democratische processen. Het is dus van groot belang dat beleid zich richt op het vergroten van grip, zodat iedereen een eerlijke kans heeft om zijn of haar doelen te bereiken.
Deze publicatie is een samenvatting van **WRR-rapport 108 Grip. Het maatschappelijk belang van persoonlijke controle**. Voor de onderbouwing van de in deze publicatie gepresenteerde conclusies en aanbevelingen wordt verwezen naar de uitvoerige analyse van het beleid en de wetenschappelijke literatuur die in dat rapport te vinden zijn.