Blog werkbezoek Huisartsenpraktijk DOK op Urk

05 april 2023 Blogs

Onze collega’s Marijs van Hoek en Inge Fackeldey brachten recent een werkbezoek aan huisartsenpraktijk Het DOK op Urk. Marijs schreef hier onderstaand blog over:

Mijn collega Inge en ik brachten kort geleden een werkbezoek aan huisartsenpraktijk Het DOK op Urk. Er was ons verteld dat we ook een rondje door de supermarkt moesten lopen om de sfeer te proeven. Men zou ons meteen herkennen, zo’n hechte gemeenschap is Urk. Aangezien we er beiden nog niet waren geweest, en inmiddels getriggerd waren door alle verhalen, stapten we in de auto richting het voormalige eiland van Flevoland. Inge met haar Positieve Gezondheid bril op en ik met de bril van behoud van zorgpersoneel.  

Kennismaking met Sandra, praktijkmanager  

Een mooie nieuwbouwwijk popte na een halfuur rijden op aan de horizon. De huisartsenpraktijk zelf is een groot en groen gebouw en toch verdekt opgesteld naast een winkelcentrum. Sandra, praktijkmanager, ontving ons met een kop koffie. Na een korte voorstelronde weten we dat Sandra uit de Noordoostpolder komt. Naast een boerenbedrijf, is haar zorghart zo groot dat ze al jaren werkt in een managementfunctie op Urk. Met praktijkervaring als verpleegkundige lijkt ze geknipt voor deze rol.  

De cultuur op Urk  

Sandra nam ons mee in de cultuur van Urk. De praktijk heeft 32 medewerkers werken op 12.000 patiënten. Een grote groep cliënten dus. Het vissersdorpje staat bekend als hardwerkende ondernemers en waar naar de kerk gaan niemand vreemd is. Het is een hechte gemeenschap waarbij ze problemen gelijk samen oplossen, onder het motto: “Geen woorden maar daden”.  

Positieve Gezondheid 

Thema’s als armoede en eenzaamheid zijn minder groot dan in andere delen van Nederland. Daarentegen wordt het thema mentale gezondheid wel steeds belangrijker. Over gevoelens praten doen Urkers namelijk niet. Dat betekent dat tegen de tijd dat iemand zich meldt bij een zorgorganisaties mentale klachten zich al hebben ontwikkeld tot een angststoornis. Project GEZond op Urk draagt daarom bij aan integreren van positieve gezondheid en probeert de link tussen fysieke en mentale klachten duidelijk te maken. Het mooie aan dit project is dat het de muren van de organisaties laag houdt en samenwerking tussen Welzijn en Zorg versterkt. Een manier van werken die we maar al te graag kopiëren in andere delen van de regio. Hierin ziet Het DOK ook de meerwaarde van Positieve Gezondheid: Zorg- en Welzijnsprofessionals spreken dezelfde taal. Sandra ziet Positieve Gezondheid vooral als een theoretisch model waar je vervolgens zelf een draai aan kan geven. Zo passen ze het spinnenweb van Positieve Gezondheid toe bij het project Jongeren Op Gezond Gewicht. Een ander mooi voorbeeld: een pilotproject waarbij diabetespatiënten zelf controles kunnen uitvoeren en daarop kunnen sturen. Op deze manier pakken de patiënten zelf de regie. 

Uitdagingen huisartsenzorg  

Sandra vertelde ook over de uitdagingen die verbonden zijn aan het vak huisarts. Van praktijkeigenaren wordt veel gevraagd, naast de zorg voor patiënten. Het is voor hen erg lastig om huisartsen te vinden voor het werkgebied Urk en Noordoostpolder. Als gevolg is het voor de Urkse huisartsenpraktijk noodzakelijk om buiten de regio te werven. Als Flever zien we kans om het verhaal van deze praktijk op beeld te krijgen, en hopelijk dragen we daarmee bij aan de instroom van huisartsen en assistenten.    

Gevoel van noodzaak voor digitaal vaardig zorgpersoneel 

De huisartsenpraktijk zorgt al jaren dat ze vooruit denken. Niet zo gek dat ze nu bezig zijn met digitalisering van werkzaamheden. De praktijk wil graag in de toekomst beter passende opties geven aan patiënten, zodat zorg ook digitaal of hybride gegeven kan worden. Gelukkig heb ik de eerste stappen gezet om een e-module op dit onderwerp te ontwikkelen. Dit werkbezoek heeft bijgedragen aan de concrete invulling ervan en het gevoel van noodzaak om aandacht te besteden aan digitalisering vergroot.   

Op advies van Sandra hebben we ook de rode vuurtoren bekeken. Wat een mooi uitzicht! Welke huisarts (in opleiding) zou dit als onderdeel van zijn/haar werk willen maken? 

Meer nieuws