Terug

Eindrapportage Quick Scan GezondheidFabriek

Datum: 1 november, 2021
Bron: Vanadvies

Deze quick scan gaat over de GezondheidFabriek. Aanleiding hiervoor is het verzoek van de GezondheidFabriek aan de gemeente Almere en de provincie Flevoland om t.b.v. de eigen continuïteit te komen tot een verbreding van de financiële basis en strategisch partnership met beide overheden. Alvorens hierover een besluit te kunnen nemen, hebben beide overheden aangegeven eerst een quick scan uit te willen voeren om:

  1. Te analyseren waarom de GezondheidFabriek nog niet zelfstandig functioneert.
  2. Het bestaansrecht binnen de huidige context te beoordelen.
  3. Mogelijke scenario’s voor een doorstart te verkennen.

Belangrijkste Bevindingen

  • Huidige Positie: De GezondheidFabriek is vooral een projectenorganisatie, waarbij de infrastructuur ondergebracht is bij andere partijen zoals Cinnovate en Big Data Value Centre.
  • Beperkt Verdienmodel: Het beoogde exploitatiemodel, waarbij inkomsten uit de infrastructuur verwacht werden, is niet gerealiseerd. De organisatie is sterk afhankelijk van projectsubsidies.
  • Beperkte Meerwaarde: Hoewel er waardering is vanuit het innovatieve bedrijfsleven en onderwijs, ervaren veel stakeholders (zoals zorgorganisaties en overheden) beperkte meerwaarde. De focus ligt te veel op technologieontwikkeling, terwijl zorgorganisaties vooral behoefte hebben aan implementatie en ondersteuning bij innovatieprocessen.
  • Geen Sterke Netwerkpositie: De GezondheidFabriek wordt niet vanzelfsprekend betrokken bij nieuwe regionale initiatieven en heeft moeite om bredere opdrachten te verwerven.

Scenario’s voor de Toekomst

Er zijn verschillende scenario’s verkend:

  1. Stoppen en Overdragen: De GezondheidFabriek beëindigt haar activiteiten en draagt kennis en netwerk over aan andere partijen.
  2. Verzakelijken: Een marktgedreven aanpak waarin diensten op commerciële basis worden aangeboden.
  3. Ontmoetingsplaats voor Innovatie: Een rol als platform waar zorgorganisaties en innovatieve bedrijven samenkomen.
  4. Meer Functionaliteit in de Keten: De GezondheidFabriek richt zich niet alleen op technologieontwikkeling maar neemt ook ketenregie op zich.
  5. Ondersteuning van Zorgorganisaties: Focus op implementatie van bewezen technologieën en het begeleiden van veranderprocessen.
  6. Verbreding naar Gezondheidsthema’s: Naast eHealth ook inzetten op thema’s als preventie, voeding en duurzaamheid.

Conclusie

Doorgaan op de huidige manier biedt weinig perspectief. Een fundamentele herpositionering is noodzakelijk om relevant te blijven. Dit vraagt om een keuze tussen stoppen, verzakelijken, of het aangaan van strategische samenwerkingen.

Betrokken personen

Harriët Donker
Programmamanager A&O

h.donker@flever.nl
06-36527618

Houd mij op de hoogte

Wil je als eerste op de hoogte zijn van nieuwe publicaties op onze kennisbank? Vul hieronder je gegevens in en ontvang de nieuwste updates direct in je inbox. Door je aan te melden, schrijf je je in voor onze nieuwsbrief.