‘Met een goed plan krijg je altijd hulp’

01 juni 2023 Interview

Met subsidie en donaties werd het Paasverhaal Zeewolde mogelijk

Op Goede Vrijdag 7 april 2023 was de Aanloophaven in Zeewolde het toneel voor het Paasverhaal Zeewolde. Een muzikaal evenement gebaseerd op dThe Passion, dat het verhaal vertelt over de laatste levensdagen van Jezus, dat werd uitgevoerd door zo’n 100 Zeewoldenaren. Professionals en amateurs in alle leeftijden, gelovigen en ongelovigen. Zo’n 2500 bezoekers kwamen op het Paasverhaal af. Initiatiefnemer en inwoner van Zeewolde Rick Mook: “Na het succes van 2022 leek het me geweldig dit evenement nog een keer te organiseren. Vooral het enthousiasme van de acteurs, zangers, koor en bandleden, overigens allemaal ‘gewone’ inwoners, gaf voor mij de doorslag.”

Een evenement dat verbindt

In 2022 organiseerde Rick Mook het Paasverhaal Zeewolde voor het eerst. Met een goed idee, doorgesproken met verschillende inwoners en instanties uit Zeewolde besloot Rick Mook dit evenement neer te zetten. “Mensen verklaarden me voor gek. Maar ik had sterk het gevoel dat het belangrijk was om iets te doen voor de gemeenschap. Om iets te organiseren waar mensen zich met elkaar verbonden voelen en waar hoop uitspreekt. Muziek en kunst zijn een sterk verbindende factor, dus dit leek de perfecte combinatie. Het was het eerste evenement na Corona. Spannend en geweldig tegelijk. Het trok uiteindelijk 1500 bezoekers,” zegt Rick. “Na die tijd merkten we dat de groep deelnemers zo hecht was en zo enthousiast om samen mooie dingen te maken, dat we dit wilden herhalen.”

Hulp bij de organisatie

Rick: “De tweede keer kreeg ik al snel hulp van acht deelnemers van de eerste versie mensen met een eigen netwerk en ervaring op het gebied van onder andere communicatie, organisatie, dirigente en bandleider, vrijwilligerscoördinatie en sponsorwerving hielpen mij om het evenement nog grootser aan te pakken. Door erover te praten ontstonden er mogelijkheden.”

Alle instanties waren bereid om te helpen

Een evenement als het Paasverhaal Zeewolde zet je bovendien niet zomaar neer. Het is kostbaar, want al werk je met veel vrijwilligers, je wilt wel een mooi podium, gearrangeerde muziek en een super koor, herkenbare video locaties, professionele begeleiding en ga zo maar door. Rick: “Ik heb toen op verschillende plekken subsidies aangevraagd om het te bekostigen. Via mijn connecties met Puur Zeewolde kwam ik voor de eerste editie in contact met het fonds Leefbaar platteland. Daar werd ik erg goed geholpen. Ze gaven me de juiste informatie en formulieren en verwezen me ook door naar het VSBfonds. Naast de subsidie van Leefbaar Platteland (in 2022) en het VSBfonds heeft het Paasverhaal Zeewolde ook geld gekregen van de gemeente Zeewolde. En voor de laatste editie ook van het Prins Bernard Cultuur Fonds. Rick: “Echt geweldig! Dat er fondsen zijn waar je terecht kunt. Maar wat we zeker niet mogen vergeten zijn alle sponsoren en donateurs vanuit Zeewolde zelf die een groot deel van de kosten samen hebben gedragen. Naast financiële steun is er, ook dit jaar weer, enorm veel gesponsord in materialen. Bijvoorbeeld door repetitieruimte beschikbaar te stellen of de doornenkrans te maken die door Jezus werd gedragen. Zelfs het diner op de uitvoeringsavond voor 110 personen hebben we gesponsord gekregen. Door al deze donaties en subsidies konden we het Paasverhaal Zeewolde zo uitvoeren zoals we hadden bedacht.”

Nog veel onderling contact

“Uiteindelijk hebben we in ongeveer 8 maanden tijd het Paasverhaal Zeewolde neergezet. Van de eerste audities voor het koor en de acteurs, tot het schrijven en verfijnen van het script, het kiezen van de muziekstukken, het ontwerpen van het podium en repetities tot de daadwerkelijke avond in april. Sommige mensen hadden ervaring, anderen helemaal niet. Ook zij werden begeleid, zodat ze vol zelfvertrouwen hun rol neer konden zetten of hun tekst konden zingen. Je zag ze echt groeien in al die maanden. In de gehele voorbereidingsperiode werd de groep steeds hechter en ook na afloop is er nog steeds veel onderling contact. Er wordt nog geregeld samen gezongen. Dat is erg mooi om te zien,” zegt Rick.

Een rol spelen bij 40 jaar Zeewolde

De evaluatie moet nog komen en het is nu even rustiger, maar Rick broedt alweer op een nieuw idee. “Natuurlijk wil ik zeker weer iets oppakken voor de Zeewolder samenleving. Het zou bijvoorbeeld mooi zijn als we deel uit kunnen maken van 40 jaar Zeewolde in 2024,” aldus Rick.

Heb jij een goed idee? Blijf er niet mee rondlopen, maar bespreek het!

Er zijn veel mensen die je kunnen helpen met hun kennis en ervaring en ook qua kosten zijn er mogelijkheden. Voor een mooi idee, waarbij verbinding en ontmoeting centraal staat, is altijd aandacht. Hierdoor kun je iets moois voor jouw wijk, dorp of stad neerzetten. Iets van betekenis. Neem contact op met Astrid Stomphorst van a.stomphorst@flever.nl, voor meer informatie.

Meer nieuws