Netwerkbijeenkomst belangrijke stap tot samenwerken en kennisdelen

07 oktober 2022 Nieuwsberichten

Dinsdagavond 4 oktober organiseerden Flever en Provincie Flevoland vanuit het Meldpunt Flevoland helpt Oekraïne een netwerkbijeenkomst. De deelnemers wisselden veel kennis en informatie uit over noodhulptransporten naar Oekraïne. Ook werd geconcludeerd dat hulp voor Oekraïne nodig blijft, zeker nu de winter eraan komt.

Verschillende achtergrond, dezelfde motivatie

Bij de netwerkbijeenkomst waren ervaringsdeskundigen op het gebied van transporten en stichtingen die zich in Flevoland inzetten om vanuit onze provincie Oekraïne te helpen. Na een voorstelronde en een presentatie door het Meldpunt deelde Esther Veenstra van Humanitarian Resources International Foundation (HRIF) haar ervaringen. HRIF heeft inmiddels 17 transporten samen met het Meldpunt verzorgd. Zo zijn er 80 pallets met kleding en 125 pallets met voedsel vervoerd. Esther gaf aan dat er is ingezameld en ingekocht en vooral samengewerkt om volle vrachtwagens naar de regio te laten gaan.

Een van de aanwezigen, Paul van den Berg vertelde dat hij ziekenhuisbedden mee heeft laten gaan op transport via HRIF, om uiteindelijk het Oekraïense leger te helpen.

Bijzondere ontmoeting

Sinds het uitbreken van de oorlog zijn er al veel mooie initiatieven opgezet. Vrijwilligers Paul van den Berg en Bert van Panhuis hebben de afgelopen maanden al veel contact gehad en samengewerkt, elkaar gesteund en geholpen, maar tot een ontmoeting was het nog niet gekomen. Zij zagen elkaar dinsdagavond voor het eerst; een bijzonder moment.

“Het is erg schrijnend dat de magazijnen in Oekraïne nu al leeg staan, terwijl de winter nog moet beginnen,” zegt Paul. Bert vult aan dat het lijkt alsof de oorlog naar de achtergrond verdwijnt in Nederland, terwijl hulp in Oekraïne juist hard nodig is. Zij zijn beiden naar de bijeenkomst gekomen om krachten te bundelen.

Concrete hulpvragen omzetten in actie

De Stichting Hart voor Oost Europa was officieel niet meer ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, maar na het uitbreken van de oorlog twijfelden de initiatiefnemers geen moment. Nadya: “We zijn direct gaan handelen. Inzamelen en op transport.” Marc Moreno van dezelfde stichting vult aan: “Nu zitten we in een andere fase, we kiezen heel bewust projecten. We krijgen een vraag, bijvoorbeeld van een kindertehuis, en zetten daarvoor een actie op touw. Met een actie om kinderschoenen in te zamelen of nu met de naderende winter: warme kleding.” Ook zij zien dat de aandacht voor Oekraïne afneemt.

Simone Veldt van de Lelystadse Uitdaging adviseerde om de hulpvragen zo concreet mogelijk te maken. “Ondernemers willen wel helpen, maar weten niet altijd hoe. Met een concrete hulpvraag kunnen ze gericht aan de slag of hun netwerk aanspreken.”

Hulp in Oekraïne blijft nodig

Deze netwerkbijeenkomst was een mooie start om ervaringen uit te wisselen, maar ook om elkaar te vinden en samen te werken. Duidelijk is wel dat hulp nodig blijft. “Vervoer is niet het probleem, chauffeurs lukt ook nog wel, maar vooral hulpgoederen, eten, kleding en hygiëneproducten zijn hard nodig”, geeft Marc Moreno aan.

Het Meldpunt Flevoland helpt Oekraïne blijft zich inzetten. Iedereen die iets wil doen voor Oekraïense vluchtelingen in Flevoland of in de regio Oekraïne, kan bij het Meldpunt terecht. Kijk op www.flevolandhelptoekraine.nl.

 

Meer nieuws