Samen sterk: ervaringsdeskundigen geven een stem aan iedereen

03 oktober 2023 Interview

Narges vluchtte in de jaren negentig met haar gezin vanuit Iran naar Nederland. Eenmaal in Nederland beleefde het gezin zes zware jaren in het asielzoekerscentrum, waarbij bezoek aan therapeuten, psychologen en andere zorgprofessionals haar dagelijkse routine werd. Terwijl ze bij Blijf van mijn Lijf en de GGZ liep, moest ze haar leven weer oppakken. In die periode koos ze voor haarzelf en haar kinderen en heeft ze het besluit genomen te scheiden. Na die zes jaar in het asielzoekerscentrum konden ze eindelijk verhuizen naar een woning in Almere. Naast het opvoeden van haar kinderen, draagt Narges ook de zorg voor haar zus die verstandelijk beperkt is. Haar ervaring in de jeugdzorg, met psychologen en instanties, maar ook met mensen met een beperking is hierdoor flink gegroeid. Behulpzaam zet ze haar ervaringen in voor anderen en hoopt de zorgwereld te laten zien wat voor een onmisbare rol ervaringsdeskundigen hebben.

Wortelen in vreemde grond

Alles wat Narges in Iran had opgebouwd, was ze kwijt in Nederland. In een vreemd land moest ze niet alleen haar sociale leven opbouwen, maar ook haar werk kreeg een andere indeling. In Iran studeerde ze scheikunde, hier in Nederland wilde ze graag haar ervaringen inzetten voor anderen. Het gevoel om andere te ondersteunen, dreef haar om in 2008 te beginnen als vrijwilliger bij VMCA (Vrijwilligers en Mantelzorg Centrale Almere). Sinds 2012 werkt ze bij het cliënten beraad in Almere (CBA). Na zes jaar vrijwilligerswerk bij verschillende instanties te hebben gedaan, is ze in 2018 bij OCO Almere terecht gekomen. OCO staat voor onafhankelijke cliëntondersteuning. Als OCO’er ondersteunt Narges mensen in het contact met de gemeente, het wijkteam en andere instanties. Tot heden zet ze zich vooral in voor de ouderen. Naast haar vrijwilligerswerk is ze ook in de zorg gaan werken, met specialisme in individuele begeleiding en dagbesteding.

Narges ondersteunt vooral mensen met een taalbarrière naar zelfredzaamheid. Uit eigen ervaring weet ze hoe moeilijk het is om hulp te vragen aan mensen terwijl je niet dezelfde taal spreekt. Het onbegrepen en verloren voelen, voelt ze als geen ander aan en daarom helpt ze mensen een stem te geven die nog niet voor zichzelf kunnen spreken. Het helpen van anderen vult haar hart met voldoening. “Als ik iemand tevreden zie, dan ben ik blij”, zegt ze.

Ervaring als bron voor waardevolle inzichten

Ervaringsdeskundigheid is ontzettend waardevol en Narges wil dit inzicht graag met anderen delen. Ze benadrukt dat ervaringsdeskundigen veel in hun leven moesten inleveren en dat deze kennis dus niet zomaar tot stand is gekomen. Het feit dat ervaringsdeskundigen zoals Narges bereid zijn om hun ervaringen met anderen te delen, is een prachtig gebaar. Ze hoopt dan ook dat cliënten alle ervaringen, die zo ‘kant-en-klaar’ worden geserveerd, niet zomaar opzij zetten, maar inzetten op hun weg naar herstel.

Wie goed doet, goed ontmoet

Narges helpt veel mensen naar zelfredzaamheid. Vooral jongeren weten vaak niet hoe ze haar moeten bedanken. Narges moedigt deze jongeren aan om, zodra ze zelfredzaam zijn, zich in te zetten voor anderen. Voor haar is dat de reden dat je twee handen hebt gekregen. Met de ene hand ontvang je haar hulp en ondersteuning, met de andere hand geef je de hulp door aan de volgende. Narges is optimistisch dat de jongere generatie deze behulpzaamheid doorgeeft en meer naar elkaar gaat omkijken. Voor haar is dit het begin van positieve verandering, iets wat de wereld nog mooier kan maken.

Meer nieuws