Versterken van Inwoners
Het programma Versterken van Inwoners gaat over de positie en inbreng van inwoners, patiënten en cliënten. Het programma Versterken van Inwoners is nadrukkelijk een ontwikkelprogramma. Het doel is om dit verder, samen met gemeenten en stakeholders uit te werken.
Er is landelijk een steeds sterkere trend te zien om de positie van patiënten en van inwoners in het algemeen op regionaal niveau te versterken. Dit vanuit de gedachte dat de sleutel voor verbetering van de zorg bij de doelgroep zelf ligt en dat zij in hoge mate zelf regie voeren op hun leven en op de manier waarop zij zorg ontvangen. Belangrijk is dat het hierbij niet alleen gaat om de patiënten en cliënten, maar ook om hun familieleden en de mantelzorgers. Voor mensen die langdurig afhankelijk zijn van zorg gaat het vaak om bijna alle onderdelen van hun woon- en leefsituatie. Vanuit het programma Versterken van Inwoners willen wij inzetten op een sterkere samenleving waarin de patiënten en cliënten meer zelf kunnen. Onze activiteiten zijn daar ook op gericht.
Verbinding formele en informele zorg
De druk op mantelzorgers neemt toe, en veel organisaties zoeken naar manieren om vrijwilligers en mantelzorgers beter te betrekken. Toch zien we dat initiatieven en kennis hierover nog beperkt en versnipperd zijn. Wij zetten ons in om kennis en expertise te ontwikkelen en te delen.
Organiseren van ervaringsdeskundigheid
Bij de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006 werd het nieuwe speelveld ingericht als driehoek met een centrale rol voor zorgaanbieders, zorgverzekeraars en zorgvragers. Het is daarom belangrijk dat geluiden en ervaringen van inwoners ingezet worden voor verbetering van zorg en welzijn. Wij zetten daarop in. We analyseren de opmerkingen en gebruiken de input via ervaringsdeskundigheid om zo een bijdrage te leveren aan niet alleen het versterken van hun positie, maar ook voor verbetering van de situatie in de sector zorg en welzijn. We signaleren en vertalen ervaringen van inwoners en we organiseren inzet van ervaringsdeskundigheid in beleidsontwikkeling en uitvoeringspraktijk. Daarnaast hebben ervaringsdeskundigen ook een belangrijke rol in de ondersteuning van inwoners die met soortgelijke vraagstukken kampen.
Inwonersinitiatieven
Inwonersinitiatieven spelen een belangrijke rol in het creëren van een zorgzame buurt. Ze ontstaan vanuit de directe behoeften en ideeën van de gemeenschap zelf, wat zorgt voor betrokkenheid en maatwerk. Door inwoners te betrekken bij het vormgeven van oplossingen, versterken deze initiatieven de sociale samenhang en het gevoel van verantwoordelijkheid en eigenaarschap in de buurt.
Inwonersinitiatieven zijn een waardevolle aanvulling op de formele zorg. Ze vullen gaten in het aanbod, zorgen voor praktische ondersteuning en versterken het netwerk rond kwetsbare inwoners. Deze informele zorgstructuren maken de buurt niet alleen zorgzamer, maar ook veerkrachtiger en duurzamer.
Flever zet zich in voor het bevorderen van inwonersinitiatieven in Flevoland. We ondersteunen inwoners en organisaties in Flevoland bij het ontwikkelen en uitvoeren van ideeën die de zelfredzaamheid en samenredzaamheid versterken.