Campagne ‘We zijn zelf het medicijn’

10 augustus 2022 Nieuwsberichten

Er is een landelijke campagne gestart door Alzheimer Nederland, met de titel ‘We zijn zelf het medicijn’, om aandacht te vragen voor dementie. Dementie is een hersenaandoening waar (nog) geen medicijn voor is. In Flevoland zetten de zes gemeenten, Netwerk Dementie Flevoland, Zilveren Kruis en GGD Flevoland zich in om deze campagne uit te voeren en meer bekendheid te verkrijgen voor preventie van dementie.

Leefstijladviezen

Helaas neemt naar verwachting het aantal mensen dat getroffen wordt door dementie schrikbarend toe. Alzheimer Nederland voorspelt dat het aantal mensen met dementie in Flevoland zal gaan verdriedubbelen: van 4.1000 naar 14.000 in 2050. Gelukkig is in 30% van de gevallen dementie te voorkomen. Om de kans op dementie te verminderen is het verstandig om bepaalde leefstijladviezen na te leven, namelijk:

  1. Blijf nieuwsgierig (heb een doel, een hobby, iets leren, een eigen tuintje)
  2. Eet gezond (veel groente en fruit, rook niet, drink geen of weinig alcohol)
  3. Beweeg regelmatig (ga wandelen of zwemmen, blijf bezig)

Dementie is niet te genezen en er is ook nog geen medicijn voor. Proberen dementie te voorkomen is de beste optie die we hebben. Door gezonder te leven verklein je de kans deze ziekte te ontwikkelen. Door de leefstijladviezen na te leven zorg je voor een betere hersengezondheid. Maar je helpt ook om andere ernstige aandoeningen te voorkomen zoals hart- en vaatziekten en diabetes.

We zijn zelf het medicijn

Deze campagne heeft als doel om meer bekend te maken dat je leefstijl invloed heeft op hart- en vaatziekten, kanker, diabetes, reuma en ook dementie. En dat werken aan gezonde hersenen en een fit lichaam voor iedereen verstandig is. Om zo zoveel mogelijk nieuwe gevallen van dementie te helpen voorkomen.

Meer weten over de campagne ‘We zijn zelf het medicijn’? Kijk op de website.

Meer nieuws